Увеличена простата

Какво е простатна жлеза?

Темата за простата през последните години стана много популярна и се разисква надълго и нашироко както в интернет така  и в популярните медии. Смятаме, че информацията, на която попадат читателите, често е противоречива и не е достатъчно изчерпателна. Това е повод да ви предоставим компетентна и сигугурна информация за болестие на простатата.

Простата е малка жлеза, част от мъжката полова система, разположена под пикочния мехурна в интимен допир с крайната част на дебелото черво (ректума). Нормалната простата е с големината и формата на кестен. В нея завършват семепроводите идващи от тестисите, които пренасят сперматозоидите. Наличието на мускулни влакна в жлезата спомага за изхвърлянето на спермата при яекулация. Простатата обхваща като маншон началото на уретрата (тръбата отвеждаща урината от пикочния мехур). Тя се разделя на две части – централна – това е часта в непосредствена близост с уретрата, и периферна – останалата част.

Какво е доброкачественото простатно уголемяване?

ДПХ или увеличена простата е много характерна за мъжете над 50- 60-годишна възраст. Важно е да се отбележи, че това е доброкачествено разрастване на нормални клетки от простатата, които увеличават броя си и обемът на жлезата става по-голям.

Автор на статията: Д-р Васил Василев – специалист-уролог

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!